torstai 21. huhtikuuta 2011

"Tee sitä, mitä muut eivät tee"

Taiteilijan käsi.
Tanssija Maija Karhunen ja taiteilija Rafael Wardi tutustuivat toisiinsa syksyllä 2009 Kaapelitehtaalla Helsingissä, missä Wardilla on ateljee. Wardi kertoo: "Olen tavannut täällä Kaapelilla aivan ihastuttavan ihmisen. Hän jäi niin minun mieleeni. Olen harvoin nähnyt niin  sanotusti terveelläkään naisella niin kaunista hymyä kuin hänellä."
Maija Karhunen.
Maija Karhunen valmistui DanceAbility -kouluttajaksi opettajakoulutusohjelmassa kesä–heinäkuussa 2009. Kouluttajana hän ohjaa ihmisiä löytämään oman ja ainutlaatuisen tapansa tanssia. DanceAbility on esteetön menetelmä, jossa ihmiset sovittavat yhteen erilaiset tapansa liikkua. He hakevat tasa-arvoisia tanssillisia ratkaisuja riippumatta siitä, onko heillä toiminnallisia rajoitteita.

Rafael Wardi kävi katsomassa Kaleidoscope-tanssiesitystä, jossa Maijalla oli merkittävä rooli. "Aivan ihana esitys", Wardi hehkutti jakaessaan tanssijoille ruusuja ensi-illan päätteeksi.

Maijan ilmeikkäät kädet toivat Wardin mieleen vanhan persialaisen runoilijan, Said Ibn Dschûdin kirjoittaman vanhan tarinan. Siinä runoilija kävelee kadulla ja kuulee talosta naisen äänen. Hän näkee ikkunasta vain naisen käden. Käsi on runoilijasta niin ylimaallisen kaunis, että hän rakastuu naiseen palavasti. Nainen ojentaa runoilijalle maljan, joka symboloi hänelle elämää. Nainen ja runoilija eivät koskaan kohtaa. Vanhassa persialaisessa runoudessa täyttymätön rakkaus on hyvin tyypillinen teema.
Suunnittelupalaverissa Wardin ateljeesa.
Wardi ehdotti Maijalle, että tämä tekisi tarinasta tanssiteoksen. Juteltuaan asiasta he päättivätkin tehdä yhdessä kuvataideta ja tanssia yhdistävän kokonaisteoksen. Sen ajatuksellisena pohjana olisi runoilija Said Ibn Dschûdin täyttymätön, intohimoinen rakkaus. Maija antoi teoksele nimeksi Hymyilevät kädet.
Rafael Wardin luonnos.
 Rafael Wardi teki koko joukon luonnoksia ja yhdessä Maijan kanssa he suunnittelivat, että piirrokset ja maalaukset tulisivat toimimaan tanssillisten kohtausten peruselementteinä.
Rafael Wardin persialaisia teemoja.
Haasteena on ollut se, kuinka tässä hetkessä voidaan inspiroitua satojen vuosien takaisesta, melkein unohdetusta kulttuuriperinnöstä ja tehdä samoista yleisinhimillisistä teemoista tulkintoja, jotka sopivat nykypäivään.

Projektiin tulivat mukaan koreografi, tanssija Feldenkrais-ohjaaja Raisa Vennamo. Hän on toiminut tanssitaiteen alalla yli 30 vuotta. Feldenkrais-menetelmä on eräs psykofyysisen uudelleenoppimisen tapa. Sen avulla tutustutaan omiin liiketottumuksiin, tutkitaan kehon toiminnallisia yhteyksiä ja pyritään löytämään uusia valintoja, ja laajentamaan tietoisuutta liikkeen kautta.
Taiteilija Rafael Wardi lukee säveltäjä Marouf Majidille persialaiseen kirjallisuuteen liittyvää tekstiä.
Musiikin säveltää ja soittaa Sibelius-Akatemiassa, Kansanmusiikin osastolla opiskeleva iranilainen Marouf Majidi. Hän aloitti musiikin opiskelun 14-vuotiaana Sanadajin kaupungissa, Länsi-Iranissa. Maroufin tuntee erityisesti vanhoja iranilaisia ja kurdilaisia makameja eli laulumoodeja. Hänen soittimiaan ovat muinainen kurdilainen kielisoitin tanbour, tar-luuttu ja kitara.
Rafael Wardin luonnos Maijasta ojentamassa Elämän maljaa.
Teoksen keskeisen esineen, Elämän maljan, toteuttaa keramiikkataiteilija Helena Sarvela. Hän on organisoinnut TYHJÄ KULHO (Empty Bowls) -projektin Punaisen Ristin ja Suomen Unicefin kanssa. Tyhjä kulho -projekti on kansainvälinen ruohonjuuritason tapa taistella nälkää vastaan. Se on poikkitaiteellinen tapahtuma, jolla kerätään varoja ruoka-apuatarvitseville.
Tanssija Maija Karhunen Wardin ateljeessa.
Puvustuksen suunnittelee taiteen maisteri Päivi Uusitalo. Hän on tehnyt pukusuunnittelua moniin nykytanssin tuotantoihin, mm. Zodiakin, Helsingin Juhlaviikoille, Kansallisbalettiin sekä Ateneumin, Stoan ja Kiasman näyttämöille. 
Wardi esittelee luonnoksiaan Maroufille ja Maijalle.
Valaistuksen suunnittelee Ina Niemelä, joka opiskelee valosuunnittelua Teatterikorkeakoulussa. Ina on tehnyt monipuolisesti valo- ja videosuunnittelua tanssiin, oopperaan, konsertteihin ja museoihin.
Taiteilija Rafael Wardi on innoissaan projektista ja kertoo saaneensa oppi-isältään Sam Vannilta elämänohjeen:
"Tee sitä, mitä muut eivät tee."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti