maanantai 6. tammikuuta 2014

Hymyilevät kädet Ateneum-salissa Helsingissä helmi- ja maaliskuussa 2014

Kuvataiteen, tanssin ja musiikin yhteisteos
kaukaisesta rakkaudesta

Hymyilevät kädet on esitys kaukaisesta rakkaudesta, haaveista ja saavuttamattomista unelmista, mutta myös yksinäisyyden ja kohtaamisen todellisuudesta. Esityksen aikajana ulottuu unelmien, historian ja tarinoiden ajasta tähän aikaan ja todellisuuteen.
Bengt von Törne

Teoksen yhtenä lähtökohtana on Rafael Wardin Bengt von Törnen kirjasta Tonkonst och bildkonst löytämä kertomus. Persialaisen runoilijan Said Ibn Dschûdin tarinassa runoilija eräänä päivänä kadulla kävellessään kuulee naisen äänen ja näkee ainoastaan hänen kätensä. Tällöin runoilija rakastuu naiseen palavasti, vaikkei koskaan näe häntä kokonaisena. Kaukainen, pelkkään uneen tai kuvailuun perustuva rakkaus on yleinen teema klassisessa persialaisessa kirjallisuudessa.
Teos sai alkunsa myös Rafael Wardin innostuksesta tanssiin. Hän tutustui sattumalta Maija Karhuseen ja aloitti tanssimisen. Wardi teki aloitteen teokselle, ja mukaan tulivat tanssitaiteilija Raisa Vennamo ja muusikko Marouf Majidi. 
Eri-ikäinen ja erilaisista taustoista tuleva monitaiteellinen työryhmä lähestyi vanhan kertomuksen luomia mielikuvia leikin avoimuudella. Syntyi maalausten, tanssin ja musiikin kokonaistaideteos, jossa Rafael Wardin osittain tätä esitystä varten maalaamat teokset liittyvät lähtökohtana olevaan tarinaan, mutta elävät samalla omaa elämäänsä.
Teoksen visuaalista ja musiikillista maailmaa on innoittanut vanhan persialaisen kulttuurin syvyys ja hienosävyisyys.

Esitykset Ateneum-salissa 
ke  26.2. klo 18
to  27.2. klo 18
la    1.3. klo 15
su   2.3. klo 15
Kaivokatu 2, Helsinki. Liikkumisesteetön sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelta.

Lipunmyynti Ateneumin infotiskiltä museon aukioloaikoina 14.1.2014 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti